Damage Control sets - Delta Pompen B.V.

Delta Pompen BV
Al 70 jaar een begrip
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Producten
Damage Control Sets:
Met het oog op de veiligheid aan boord en de toenemende controle op middelen om deze te garanderen is een mobiel pompsysteem ontwikkeld door Delta pompen.

In geval van een kleine tot middelgrote lekkage van water aan boord, bijvoorbeeld in de (of een van de) machinekamers van het schip, dient snel en trefzeker water weggepompt te worden. Dit alles om schade aan het schip, de machines of de aandrijfmotoren te voorkomen. Damage Control dus!

Omdat veel grotere schepen gebruik maken van gedeelde machinekamers of compartimenten, die in geval van nood middels een waterdicht schot van elkaar worden gescheiden, is het belangrijk dat de pompen mobiel in te zetten zijn en eenvoudig ter plaatste te brengen zijn. Hierbij dient gebruik gemaakt te worden van normale gangpaden, trappen maar ook nood/brand kokers aan boord.

Het is van cruciaal belang dat de pompen compact zijn, handzaam maar wel voldoende capaciteit bieden om te voldoen aan de gestelde 100 m³/h nood capaciteit.

Speciaal hiervoor is onderzoek gedaan naar de eisen en mogelijkheden aan boord van grotere schepen zoals Cruiseschepen maar ook aan boord van marineschepen.

Er is aan boord gekeken van diverse schepen en hierbij bleek de sleutel te liggen in het in serie plaatsen van meerdere pompen die ieder wel de gewenste 100 m³/h kunnen geven.

Om echter voldoende water, ook bij grotere schepen met meerdere dekken en lange afstanden aan slangen, het water naar de dichtstbijzijnde servicedeur te verpompen is een hogere druk nodig. Deze druk kan niet door een pomp worden geleverd aangezien deze dan zo groot zou zijn dat deze niet meer handelbaar is in geval van nood.

Delta pompen ontwikkelde een speciale pomp combinatie waarbij:
  • De eerste pomp (first stage pump) als dompelpomp in de vloeistof geplaats wordt. De pomp is voorzien van een zuigkorf om verstopping door rond drijvende vaste delen te voorkomen.
  • De booster pomp voorzien is van een “serial coupling”. Bij deze boosterpomp wordt de zuigkorf vervangen door een speciaal voor dit doel ontwikkelde koppeling met Storz koppeling. Omdat de Weda pompen voorzien zijn van een vloeistof dichte koelmantel waarbinnen het water langs de motor stroomt kan de tweede pomp dus droog en horizontaal worden geplaatst in een ruimte, trappengat of gang.
  • De twee pompen worden aan elkaar gekoppeld door middel van een platte brandweerslang die bestand is tegen zeewater, UV en zelfs brandstof en olie. Na de tweede pomp komt weer eenzelfde slang die dan naar de dichtstbijzijnde open deur of patrijspoort kan worden gebracht.
  • Door de twee pompen in serie te plaatsen doet iedere pomp 100 m³/h bij 17 m opvoerhoogte en daarmee komt de totale opvoerhoogte (druk) op 34 meter! Deze 34 meter is voldoende om zelfs bij de grootste cruiseschepen 100 m³/h van de machinekamer naar het eerste open dek met de reddingsboten te pompen!
  • Omdat niemand gebaat is bij een overduidelijke noodsituatie maar de pompsets wel mobiel moeten zijn is gekozen om de pompen te plaatsen op speciaal voor dit doel ontwikkelde trollies uit RVS. De pompen hebben hierbij een uitstraling die hoort bij de exclusiviteit van het schip en zullen een nietsvermoedende passagier niet alarmeren. Uiteraard is het voor marineschepen ook mogelijk de pompen te krijgen zonder de luxe trolley.
  • Alle pompen zijn voorzien van 20 meter kabel en een motorbeveiliging met start/stop schakelaar. De pompen zijn leverbaar met verschillende motoren en voltage van 230 V tot 690V en zowel voor 50 Hz als 60 Hz frequentie.

De pompen worden bij de grootste rederijen voorgeschreven als verplichte damage control pompen en zijn op ieder schip aanwezig.

Voor toepassingen aan boord van Marineschepen is het mogelijk belangrijk te vermelden dat de WEDA pompen beschikken over een NATO STOCK nummer.
Copyright © All rights reserved.
Delta Pompen B.V.
Rigaweg 17
9723 TE Groningen

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu